Svečiai iš iš Rakvere (Estija)

Tris dienas ekspertai Aviva Gubaidulina ir Margus Masing iš Rakvere  profesinės mokyklos (Estija)  vedė pamokas/mokymus Rokiškio PMC bendruomenei. Ekonomikos mokytoja Aviva supažindino su Estijos mokesčių sistema ir ją palygino su Lietuvos, supažindino su nepilnamečių asmenų įdarbinimu, verslo galimybėmis, įmonių apskaita ir kt.  Apdailinikų mokytojas Margus pristatė skystųjų tapetų technologijas.

Laisvu metu svečiai susipažino su Rokiškio istorija, tradicijomis, aplankė Rokiškio krašto muziejų, Šv. Mato bažnyčią, Salų dvarą, Anykščių r.  Lajų taką.

Dėkojame mokytojams už bendradarbiavimą ir dalijimąsi patirtimi.

Veiklos įgyvendinamos pagal  Erasmus+ projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-VET-000117682.

Profesinės kompetencijos: Lietuvos mokytojai dalijasi patirtimi su Latvijos kolegomis

Kelionė į Latvijos Daugpilio profesinę mokyklą tapo iššūkiu keturiems Rokiškio profesinio mokymo centro mokytojams, kurie 2024 m. balandžio 8-10 d. vyko dėstymo vizitui, pagal Erasmus+ projektą. Siuvėjų mokytoja metodininkė Danutė Stočkuvienė, apskaitos mokytoja metodininkė Asta Mikulionienė, virėjų mokytoja Jūratė Travinienė ir transporto priemonių remontininko specialybės mokytojas Donatas Žemaitis vedė savo profesijos teorines pamokas ir praktinius užsiėmimus Latvijos mokiniams, keitėsi patirtimi ir tobulino savo profesines kompetencijas.

Vienas iš didžiausių iššūkių buvo suderinti pamokų temas ir paruošti praktines užduotis kartu su latvių kolegomis. Projekto veiklos davė įvairiapusės naudos. Bendradarbiavimas su latvių kolegomis leido ne tik pagerinti profesines kompetencijas, bet ir išmokti naujų metodų bei praktinių įgūdžių. Nepamirškime ir kultūrinio aspekto. Rokiškis ir Daugpilis, esantys vos 60 km atstumu vienas nuo kito, pasižymi ne tik geografiniu artumu, bet ir kultūrine įvairove bei skirtumais. Mokytojai turėjo galimybę išsamiau susipažinti su Daugpilio istorija, kultūriniu paveldu ir tradicijomis, kurių dalimi tapo žymaus latvių dailininko Rotko paveikslai. Sutarus dėl integruotų bendrų pamokų rugsėjo ir spalio mėnesiais, mokytojai parodė norą ir gebėjimą efektyviai bendradarbiauti su kolegomis iš skirtingų šalių. Šis projektas ne tik skatina tarptautinį bendradarbiavimą švietimo srityje, bet ir puikiai atspindi Erasmus+ programos tikslus – skatinti švietimo kokybės gerinimą ir tarptautinį kultūrinį mainų plėtojimą.

Šio vizitas neabejotinai yra puikus pavyzdys, kaip mokytojai gali keistis patirtimi, tobulėti ir puoselėti tarptautinius ryšius, kurie tampa neatsiejama modernaus švietimo dalimi.

Veiklos įgyvendinamos pagal  Erasmus+ projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-VET-000117682.

Stažuotė Italijoje

Baigėsi trijų savaičių Rokiškio PMC mokinių Erasmus+ stažuotė Italijoje. Mokiniai tobulino profesinius įgūdžius, mokėsi naujų darbo metodų, pagerino  užsienio kalbos žinias, bendravimo, verslumo, tvarumo įgūdžius. Stažuotės metu mokiniai ne tik pažino šalį, kultūrą, jų papročius, tradicijas, bet ir paminėjo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, atšventė Tarptautinę Moters dieną, bei vieno iš stažuotės dalyvių – Domo gimtadienį.

Įgytas žinias, naujas patirtis patvirtina stažuotės dalyviams išduoti Europass dokumentai ir sertifikatai.

Dėkojame priimančiajai organizacijai Duei srl, jos vadovams Karinei ir Mindaugui Lučkoms už kokybiškai suorganizuotas stažuotės veiklas ir pažintį su Italija. Ciao Italia.

Veiklos įgyvendinamos pagal  Erasmus+ projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-VET-000117682. Projektą finansuoja ES.

Rokiškio PMC mokinių praktika Italijoje

Šiuo metu būsimi virėjai, individualios priežiūros darbuotojai ir slaugytojo padėjėjai savo praktinius įgūdžius tobulina Italijos socialinių paslaugų įmonėse ir viešbučio restorane. Mokiniai ne tik tobulina profesinius įgūdžius, bet ir mokosi naujų darbo metodų, gerina užsienio kalbos, verslumo, tvarumo įgūdžius. O laisvalaikiu keliauja po šalį, susipažįsta su nuostabiais Pietų Italijos kraštovaizdžiais, tradicijomis, šalies kultūra ir istorija.

Priimanti organizacija – Duei srl

Veiklos įgyvendinamos pagal  Erasmus+ projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-VET-000117682. Projektą finansuoja ES.

Naujos patirtys iš Gran Kanarijos

Rokiškio PMC mokytojai, pagalbos specialistai: Valius, Darius, Meilutė, Dalia ir Silva tobulino profesines, užsienio kalbos žinias, kultūros, ugdymo, bendruomeninės veiklos, profesinio augimo kompetencijas Gran Kanarijojos saloje, Ispanijoje pagal Erasmus+ projektą. Mokytojai stebėjo kolegų veiklą profesinėse mokyklose ir įmonėse, susipažino su Ispanijos švietimo sistema, darbo ir mokymo metodais, mokinių motyvavimu ir įtraukimu. Stebėjo kaip skatinama mokytojų lyderystė, verslumo įgūdžiai, didinama motyvacija, dirbti bei tobulėti. Užmezgė ryšius su užsienio partneriais, susitarė dėl mokinių praktikos atlikimo.

Dėkojame priimančiai organizacijai „European Projects Gran Canaria“ ir jos vadovei Virginijai Vincaitei už šiltą bendradarbiavimą ir priėmimą, kokybiškai suorganizuotas veiklas, kultūrinę programą, pažintį su nuostabia Gran Kanarijos sala.

Veiklos įgyvendinamos pagal  Erasmus+ projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-VET-000117682.

Mokinių praktika Italijoje

Rokiškio PMC mokiniai/ absolventai atliko 4 savaičių praktiką Italijoje, Lesinos mieste. Socialinio darbuotojo padėjėjos: Ernesta, Goda ir Vida praktikavosi neįgaliųjų centre „Cuore Con Le Ali“. Merginos rūpinosi neįgaliųjų užimtumu, maitinimu, tvarkymusi, laisvalaikio organizavimu ir kt. Automobilių mechaniko specialybės mokiniai: Dilonas ir Elijus praktiką atliko autoservise. Vaikinai atliko įvairius automobilių remonto darbus pagal tos dienos klientų užsakymus.

Visi dalyviai pagerino profesines, bendrąsias, užsienio kalbos kompetencijas. Išmoko naujų darbo metodų, dirbti tarptautinėje komandoje, užmezgė naujus ryšius. Laisvalaikiu mokiniai turėjo galimybę susipažinti su Italijos kultūra, istorija, tradicijomis, vaizdingomis vietovėmis, paragauti tradicinių patiekalų.

Dėkojame priimančiajai organizacijai Erasmus+ study abroad, ir jos vadovams Karinė Amirjan Lucke ir Mindaugas Lucka už kokybiškai suorganizuotą mokinių praktiką ir pažintį su Italija.

Veiklos įgyvendinamos pagal  Erasmus+ projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-VET-000117682.

Stažuotė Porto mieste Portugalijoje

Įgyvendinant  Erasmus+ projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-VET-000117682 nuo spalio 30 d. iki lapkričio 6 d. profesijos mokytojai Asta Mikulionienė, Dovilė Galinienė, Jurgita Legienė, Beatričė Tupalskienė ir Ingrida Mulvinienė lankėsi Porto mieste Portugalijoje. Aplankytos profesinės mokyklos ir įmonės: „CMEP-Exercise Medical Center & Spa”, “Maria Joao Fisioterapia&Saude Estetica”, “Estel-Escola Profissional de Tecnologia e Electronica” , “Escola Secundaria Joao Goncalves Zarco” , “ Escola Profissional de Gaia”. Prabėgo darbinga savaitė: stebėjome teorines pamokas ir praktinius užsiėmimus, bendravome su mokytojais, aptarėme naudojamus mokymo(si) metodus, įtraukiojo ugdymo iššūkius,  dalinomės tvarumo patirtimi, analizavome sėkmes ir kylančius iššūkius profesinio ugdymo srityje. Aplankėme Porto, Braga ir Aveiro senamiesčius, gerėjomės neįprasta glazūruotų plytelių architektūra, išlikusiomis giliomis tradicijomis bei svetingumu. Džiaugiamės įgytomis naujomis profesinėmis patirtimis ir nepakartojamais  įspūdžiais.

Priimančioji organizacija EPD – European projects development.

MOKINIŲ ĮSPŪDŽIAI IŠ ITALIJOS

Šiais metais teko galimybė dalyvauti ,,Erasmus +“ stažuotėje Italijoje, pagal Erasmus+ projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-VET-000117682. Stažuotė truko tris savaites Fodžia regione Karpino (Carpino) mieste, Apulijos regione. Praktiką atlikome ,,Centro diurno URIA‘‘ senelių dienos centre. Pagrindinė veikla buvo susijusi su Alzheimerio liga sergančių senelių priežiūra ir jų užimtumu. Padėti jiems patenkinti kasdienius poreikius, palaikyti kompaniją, užsiimti įvairia veikla: žaisti žaidimus, piešti, švęsti Jų garbingus gimtadienius, padėti pavalgyti ar tiesiog pabūti šalia.

Pirmoji savaitė buvo sudėtingesnė dėl kalbos barjero, bet laikui einant pavyko užmegzti ryšį. Bendravome gestais, vertėjo pagalba, net išmokome kai kurių itališkų frazių. Personalas buvo draugiškas, linksmas, padėjo mums pritapti.

Gyvenome Rodi Garganico mieste. Į darbą teko keliauti vietiniu autobusu. Keliaujant  pamatėme vietinių gyvenimą, įspūdingus kraštovaizdžius ir dar labiau susipažinome su šios šalies kultūra.

Žinoma, po darbų turėjome ir laisvo laiko, kurį išnaudojome keliaudami po Gargano pusiasalį. Aplankėme Vieste, Gargano, Peshici ir patį Rodi Garganico miestelį. Vaizdai įspūdingi, užburiantys. Turėjome išvyką į šešėlių mišką „Foresta Umbra‘‘, tai vienintelis likęs ąžuolų ir bukų miškas Italijoje, kuriame auga laukinės orchidėjos.

Apibendrinant visą stažuotės laiką, galima teigti, kad šios trys savaitės suteikė be galo daug įspūdžių, gavome patirties, kaip bendrauti su senjorais, sergančiais Alzheimerio liga, labiau pasitikėti savimi, nebijoti susikalbėti su vietiniais, net ir nemokant jų kalbos. Mes džiaugiamės ir esam dėkingi, kad turėjome tokią galimybę sudalyvauti šioje programoje. Įgijom įvairiapusės praktikos, žinių. Smagu, kad galėjome pakeliauti ir susipažinti su kitos šalies kultūra ir žmonėmis.

Dėkojame priimančiai organizacijai „DUEI SRL“.

Būsimi slaugytojų padėjėjai:

Ieva Tigrūdienė, Jurgita Mgaloblishvili

Mokinių stažuotė Austrijoje

8 Rokiškio PMC mokiniai/ absolventai atlieka ilgalaikę ErasmusPro ir 1 absolventė trumpalaikę praktiką Austrijos įmonėse.

Mokiniai tobulina profesinius įgūdžius, kurie ateityje suteiks geresnes įsidarbinimo galimybes, mokosi naujų darbo metodų, gerina užsienio (anglų ir vokiečių) kalbų kompetencijas, tobulina verslumo įgūdžius, ugdo bendrąsias kompetencijas. O laisvalaikiu keliauja po šalį, susipažįsta su Austrijos kultūra ir tradicijomis.

Veiklos įgyvendinamos pagal  Erasmus+ projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-VET-000117682. Projektą finansuoja ES. Priimanti organizacija Austrijoje „BVÖ Bildungsberatung & Vermittlungsagentur GmbH“.

Mokinių ir mokytojų stažuotė Malagoje

Profesijos mokytojos Žydra ir Vida, bei mokinės/absolventės Kristina, Jolanta, Agnė, Danguolė, Akvilė, Viktorija, Daiva, Samanta ir lydintis mokytojas Arūnas praktiką atlieka saulėtoje Ispanijoje, Malagoje.

Mokytojos susipažino su Ispanijos švietimo sistema, palygino Lietuvos ir Ispanijos panašumus ir skirtumus, stebėjo vedamas pamokas, susipažino su šiuolaikiniais mokymo metodais, mokymo priemonėmis, lankėsi mokinių praktikos atlikimo vietose bei pasidalino abipuse darbo patirtimi su užsienio kolegomis.

Mokinių praktika dar tęsiasi. Mokinės/ absolventės praktiką atlieka skirtingose siuvimo, įmonėse, grožio salone ir restorane. Mokinės tobulina profesinius įgūdžius, mokosi naujų darbo metodų, gerina užsienio kalbos, verslumo įgūdžius. O laisvalaikiu keliauja po šalį, susipažįsta su nuostabiais kraštovaizdžiais, tradicijomis, šalies kultūra ir istorija.

Veiklos įgyvendinamos pagal  Erasmus+ projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-VET-000117682. Projektą finansuoja ES. Priimanti organizacija Malagoje „Euromind“ 

Naujos patirtys iš Maltos

Kiekvieno Erasmus+ projekto metu,  tobulinamos profesinės kompetencijos, užsienio kalbos žinios, verslumo įgūdžiai, didinama motyvacija dirbti bei tobulėti. Vienas iš tarptautiškumo strategijos tikslų yra tobulinti užsienio kalbos žinias, kurios leistų maksimaliai efektyviai pasinaudoti mobilumų teikiamomis galimybėmis.

Rokiškio PMC mokytojos: Evelina, Milda, Silva, Eglė, Danutė, Jūratė, Daiva, Vida pirmą kartą vyko tobulinti anglų kalbos žinių į tarptautinę „Easy School of Languages Valletta“ mokyklą. Iššūkis – išeiti iš komforto zonos, kai teko kalbėtis su skirtingų tautybių mokymų dalyviais anglų kalba. Tačiau toks kalbos mokymasis yra pats efektyviausias.

Veiklos įgyvendinamos pagal  Erasmus+ projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-VET-000117682. 

Tarpinė organizacija Maltoje Easy Job Bridge

Pasirašyta sutartis Erasmus+ dotacijos sutartis