Projekto pristatymas

Tarptautinė konferencija „Tiltai - vizija į ateitį“

Birželio 2 d. Rokiškio profesinio mokymo centre vyko tarptautinė konferencija „Tiltai- vizija į ateitį“.

Konferencija prasidėjo Centro direktorės ir Rokiškio r. savivaldybės mero  jaukiais sveikinimais ir linkėjimais. Visus dalyvius nustebino Rokiškio Rudolfo Lymanto muzikos mokyklos choreografijos skyriaus mokinės Nedos Motiejūnaitės šokio pasirodymas.

Projekto koordinatorė Silva pristatė Erasmus+ projekto Nr. 2022-1-LT01-KA121-VET-000052150 sėkmingai įgyvendintas veiklas. Pagrindiniai Erasmus+ projekto tikslai: vykdyti kokybiškus Erasmus+ judumo projektus, didelį dėmesį skiriant socialinės atskirties ir mokinių turinčių SUP skatinimui ir motyvavimui, gerinti jų profesinius įgūdžius. Siekti geresnių tarptautiškumo veiklos rezultatų, stiprinant profesinius, bendruosius, socialinius, užsienio kalbos gebėjimus. Plėsti tinklaveiką, įtraukti socialinius partnerius vystant tarptautinę partnerystę, plečiant geografinį mobilumą ir pasidalinti gerąja patirtimi. Kokybiškai vykdyti atvykstamąjį mobilumą. Didinti mokyklos konkurencingumą ir profesinio mokymo prestižą, pasinaudojant tarptautinių mobilumo projektų patirtimi ir siekti, kad mokykla taptų mokymosi visą gyvenimą mokykla.

Mokytojai: Arūnas, Jurgita, Asta bei mokinės: Gražina, Elika, Svetlana ir Tatjana pasidalino įspūdžiais iš Erasmus+ stažuočių užsienyje. Inita Šalė (Latvija), Marilis Maremaja (Estija) ir mūsų Centro mokinys Domantas Klasinskas pasidalino Nord+ projekto rezultatais.

KitchenRULES įmonės atstovės Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė pristatė įrankius kaip kurti tvarų verslą.

Užsienio ekspertai Mindaugas Lučka ir Giuseppe Sacarlato kartu su Centro mokytojomis Žydra ir Jūrate, mokiniais bei socialiniais partneriais paruošė prezentacinius Pietų Italijos patiekalus. Konferencijos svečiai ir dalyviai turėjo galimybę paragauti įvairių itališkų šedevrų.

Nuoširdžiai Ačiū mūsų užsienio partneriams: Mindaugui ir Giuseppei,  rėmėjams: Laimutei Sadauskienei, Rokiškio Rudolfo Lymanto muzikos mokyklos choreografijos skyriui, Centro bendruomenei už JŪSŲ bendradarbiavimą ir prisidėtą indėlį.

Praktika Maltoje

5 virėjo specialybės mokinės/absolventės: Violeta, Rasa, Gražina, Svetlana ir Elika  nuo 2023-04-22 iki 2023-05-13  atliko 3 sav. praktiką „Dolce Sicilia“ kavinėje, Maltoje. Pirmomis dienomis mokinės susipažino su tradiciniais Maltos patiekalais, saldžiųjų patiekalų gaminimo technologijomis, Maltos kultūra, lankytinais objektais.

Priimanti organizacija Maltoje Easy Job Bridge.

Mokinių stažuotė įgyvendinta pagal Erasmus+ projektą Nr. 2022-1-LT01-KA121-VET-000052150.

Stažuotė Prancūzijoje

Rokiškio profesinio mokymo centro profesijos mokytojos lapkričio 28 – gruodžio 5 dienomis dalyvavo darbo stebėjimo vizite Prancūzijos sostinėje Paryžiuje. Mokytojos lankėsi profesinėse mokyklose, pameistrystės centruose, susipažino su Prancūzijos profesinio švietimo sistema ir aktualijomis, bendravo su kolegomis, ieškojo panašumų ir skirtumų tarp dviejų šalių švietimo sistemų, mokymo principų, metodų ir veiklų, taikomų mokymo procese. Vizito metu mokytojos susipažino su socialinės atskirties jaunų asmenų integravimu į profesinį mokymą ir darbo rinką, dalinosi gerąja patirtimi.

Mokytojos Žydra, Jurgita, Dovilė, Asta ir Jūratė grožėjosi nuostabia Paryžiaus panorama, lankėsi muziejuose, pamatė daugybę pasaulinio garso meno kūrinių, ragavo išskirtinius patiekalus. Nesuvokiamai magiška Prancūzijos sostinė sužavėjo visas.

Mokytojų stažuotė įgyvendinta pagal Erasmus+ projektą Nr. 2022-1-LT01-KA121-VET-000052150. Programą finansuoja ES.

Dėkojame priimančiajai organizacijai Eurl ARISTOTE ir jos vadovei Giedrei už kokybiškai suorganizuotas projektines veiklas.

Mokinių stažuotė Portugalijoje

2022 m. lapkričio mėn. Rokiškio PMC mokiniai atliko 3 savaičių praktiką Portugalijos įmonėse pagal Erasmus+ projektą Nr. 2022-1-LT01-KA121-VET-000052150.

Pirmomis dienomis, būsimi siuvėjai ir automobilių mechanikai susipažino su darbo aplinka, darbui keliamais reikalavimais. Mokiniai tobulina savo praktinius įgūdžius, ugdo tarpkultūrines, socialines, užsienio kalbos kompetencijas. Laisvu metu buvo organizuojamos ekskursijos, pažintis su Portugalijos kultūra, nuostabiais kraštovaizdžiais, tradicijomis.

Stažuotė kiekvienam dalyviui padeda įsivertinti savo karjeros galimybes profesinėje veikloje,

ugdo pasitikėjimą, gebėjimą prisitaikyti, didina galimybes įsidarbinti.

Dėkojame priimančiajai organizacijai EPD – European Projects Development  už kokybiškai suorganizuotą mokinių praktiką ir pažintį su Portugalija.

Mokytojų stažuotė Portugalijoje

Rokiškio Profesinio mokymo centro profesijos mokytojų grupė: apdailininko, socialinio darbuotojo padėjėjo ir siuvėjo profesijų mokytojai , spalio 28 – lapkričio 4 dienomis  dalyvavo Erasmus + projekte. Priimanti organizacija EPD – European Projects Development Unip įsikūrusi Portugalijoje Montijo mieste. Mokytojai aplankė profesines mokyklas. Susipažino su Portugalijos profesinio švietimo sistema ir aktualijomis. Įdomu ir naudinga buvo lankytis  mokinių vykstančių į Erasmus +  praktikos vietose.

Gamtos peizažai ir vaizdai, architektūra, portugalų žmonių šiluma ir kultūra – tai neišdildomi įspūdžiai iš Erasmus +.

Mokytojų stažuotė įgyvendinta pagal Erasmus+ projektą Nr. 2022-1-LT01-KA121-VET-000052150. Programą finansuoja ES.

Erasmus+ stažuotė Italijoje

Sėkmingai įgyvendinta dar viena Erasmus+ stažuotė Italijoje. Dalyviams įteikti Europass mobilumo dokumentai ir stažuotės sertifikatai.

Mokiniai/ absolventai atliko 2/3 sav. praktiką Italijos įmonėse, restoranuose, o laisvu laiku susipažino su Pietų Italijos gamtovaizdžiais ir kultūra, patobulino užsienio kalbą, įgijo darbo patirties tarptautinėje aplinkoje.

Dėkojame priimančiajai organizacijai Duei srl (Erasmus GO GO) bei Karinei Amirjan Lucke ir MindauguiLuckai už pažintį su Italija ir itin kokybiškai suorganizuotą mokinių praktiką.

Erasmus + projektą Nr. 2022-1-LT01-KA121-VET-000052150. Projektą finansuoja Europos Sąjunga.

Viešnagė Lenkijoje

Sėkmingai įgyvendintas dar vienas Erasmus+ projekto Nr. 2022-1-LT01-KA121-VET-000052150 mobilumas.
Trys profesijos mokytojos dvi dienas vedė pamokas Lenkijos Lovičių miesto II-oje profesinėje mokykloje.
Mokytoja Žydra praktinių pamokų metu mokė lenkų moksleivius tradicinės lietuvių virtuvės gudrybių.
Pagamintus patiekalus degustavo ne tik mokiniai bet ir mokyklos administracijos atstovai. Mokytojos Asta ir
Jūratė ekonomikos ir apskaitos pamokas vedė būsimų logistų grupėje. Po pamokų – pažintis su priimančios
mokyklos mokytojais, Lovičių miesto istorija ir įžymybėmis.

Erasmus + projektą Nr. 2022-1-LT01-KA121-VET-000052150. Projektą finansuoja Europos Sąjunga.

Mano patirtis Austrijoje

 

Esu Sandra, Rokiškio PMC II –ojo kurso socialinio darbuotojo padėjėjo specialybės mokinė. Pamačius informaciją apie galimybę dalyvauti Erasmus+ projekte, ilgai nesvarsčius, priėmiau sprendimą vykti į Austriją ir ten atlikti ilgalaikę 3mėn. praktiką.

Aš patekau į labai geros, mandagios, švelnios močiutės austrės namus. Ji vardu Kristina. Jai 73metai, našlė. Močiutė turi sūnų, kuris stengiasi rūpintis savo mama, tačiau dėl ilgų darbo valandų neturi galimybės patenkinti mamos poreikių. O poreikiai nemaži, klientė patyrusi keletą insultų, sveikata silpna. Pirmas mūsų susitikimas buvo labai šiltas ir draugiškas, apsikabinome abi tarsi anūkė su močiute. Ji labai apsidžiaugė kad jos namuose bus žmogus ir ji nesijaus vieniša.

Kad reiks bendrauti užsienio kalba, aš nelabai jaudinausi, juk gyvename technologijų pasaulyje J Močiutė truputį suprato angliškai, tik ji nekalbėjo daug metų su niekuo, tad užsimiršo, o aš juokavau močiutei, kad padėsiu prisiminti. Per tą laiką ir aš truputį išmokau vokiškai, mano mokytoja buvo močiutė.

Mano praktika ir laikas praleistas su kliente yra puikus. Kiekvieną dieną sugalvoju kaip įdomiai ir turiningai praleisti laiką. Daug juokaujame, džiaugiuosi, kad mano klientė pilna gerų emocijų. Juk senam žmogui juokas yra gerai, jis jaučiasi laimingas. Mano būvimas Kristinos namuose, jei labai daug reiškia. Klientė nelaukia tos dienos, kada aš važiuosiu namo, norėtų, kad pasilikčiau. Paaiškinau, kad turiu pabaigti mokslus, turiu šeimą ir jos labai pasiilgau.

Kokios buvo mūsų dienos? Linksmos, pilnos gerų emocijų ir veiklos. Su močiute kepame pyragus (pasirodo ji smaližė) ir obuolienes žiemai ruošiam. Ir po miškus vaikštome, grybaujame, pasirodo močiutė užkietėjus grybautoja. Vaikščiojimas mums, kaip meditacija, kalnų oras net kvapą užgniaužia. Klientė gyvena tarp kalnų netoli miestelio, šalia namų teka upė. Rami jauki aplinka.

Čia net ir gyvūnų draugija džiaugėmės.

Kai aš valau dulkes nuo paveikslų, knygų, senų antikvarinių baldų, močiutė pasakoja kiekvieno iš jų istorijas. Ji ir spintas parodė su savo laikų madingomis suknelėmis, paltais, skrybėlėmis. Kaip ji mėgsta sakyti „Is too mach“ ( per daug).

Per tą laiką kol buvau su savo kliente labai prie jos prisirišau, negali būti abejingas geram šiltam žmogui kuriam reikia labai daug bendravimo. Bendravimas senam žmogui yra viskas. Jau einant mano praktikai į pabaigą žinome, kad kai važiuosiu namo verksime abi ir bus sunku atsisveikinti. Toks yra gražus mano laikas su močiute. Kasdienybė su daug bendravimo vaikščiojimo, ėjimo apsipirkinėti.

Kitiems mokiniams patarčiau, kad nereikia bijoti ir manyti kad dėl kalbos barjero neverta važiuoti atlikti praktikos į kitą šalį. Kai nori bendrauti atrandi įvairius bendravimo ir komunikavimo su žmogumi būdus. Užsienio kalba geriausiai yra išmokstama kai ja yra kalbama. Verta atvažiuoti, pamatyti ir patirti kažką naujo. Juk su įvairiomis praktikomis ir žiniomis mes tobulėjame savo profesijoje. Šie 3 mėnesiai man kaip būsimai specialistei buvo labai naudingi. Tikiu kad mano močiutė Kristina buvo laiminga turėdama tokią praktikantę. Džiaugiuosi, kad galėjau padėti už save silpnesniam ir savimi nebegalinčiam pasirūpinti žmogui. Labai noriu padėkoti Rokiškio PMC už galimybę dalyvauti Erasmus+ projekte ir priimančios organizacijos vadovei, Aldonai už praktikos vietos suradimą pas tikrai gerus ir šiltus austrus.

Mano praktika vyko, pagal Erasmus + projektą Nr. 2022-1-LT01-KA121-VET-000052150. Projektą finansuoja Europos Sąjunga.

Praktika Austrijos įmonėse

Per vasaros atostogas 8 Rokiškio PMC mokiniai ir absolventai: Sandra, Anžela, Violeta, Inga, Modestas, Tomas, Vitalijus, Artūras atlieka ilgalaikę (3 mėn.) ErasmusPro ir trumpalaikę (2 mėn.) praktiką Austrijos įmonėse. Mokiniai stažuotės metu gerina profesinius įgūdžius, keliauja po šalį, susipažįsta su Austrijos kultūra ir tradicijomis, tobulina vokiečių ir anglų kalbos kompetencijas.

Ačiū priimančiai organizacijai „BVÖ Bildungsberatung& Vermittlungsagentur GmbH. už kokybiškai suorganizuotas veiklas.